Femten år gamle Amelia Gòmez Snerte skriver i VG og etterlyser de sterke stemmene fra folket. Hun spør, hvor er de som sier «Kom inn, vi vi dele. Mitt brød er ditt brød. Min jord er din jord.» Jeg holdt nesten på å si, hun spør om mer enn ti vise kan svare.
Eller?
For øyeblikket er jeg i Paris for å sluttføre et stykke fiksjon, men jeg har også tatt med tid til å treffe noen av de afghanske guttene som jeg ble kjent med da de bodde på mottaket i min hjemby Mo i Rana.
Nå lever de her, på gata i det mest rufsete området i utkanten av Paris. Noen netter er de heldige å få plass på et sted der flyktninger kan sove inne, men andre netter må de ligge under broene ved La Chapelle eller andre steder.
Allerede nå går jeg selv gatelangs med den tykke vinterfrakken på mens isgufset fra Seinen stiger og høstløvet faller. Og snart setter vinteren inn.
Ingen steder jeg vet er så kald og ugjestmild som den franske hovedstaden om vinteren, og franskmenn er ikke verdens mest generøse av folkeslag når det kommer til flyktinger og tiggere.
De unge guttene som først har flyttet fra mottak til mottak i løpet av to tre år i Norge er allerede utslitt. Nå får de sjelden en hel natts søvn fordi politiet kommer og vekker dem med pepperspray og jager dem vekk. Dessuten er det farlig å sove fordi det er mye kriminalitet i nordøstlige områder i byen.
Som privilegert voksen mann på skrivetur til Paris med et varmt og hyggelig hotellrom er det jeg har sett der oppe i sterk kontrast til min egen virkelighet. Og jeg kan ikke fatte at den norske regjering lar dette skje. At unge mennesker som er så redde for å bli sendt til hjemlandet at de velger en tilværelse som dette ikke skal få hjelp i Norge.
Jeg tror når historien skal skrives om oss som lever i Norge nå vil folk som leser det en gang i nær fremtid riste på hodet og spørre seg: Hva tenkte de? Hva var det som brast så hardt?
Selv blir jeg kalt for ytterliggående fordi jeg mener at de med midlertidig opphold skal bli i Norge, at nåde skal gå for rett. Jeg blir også kalt modig som tør å heve stemmen for disse som ikke har en stemme.
Ytterliggående? Modig? For ikke så mange år siden kalte vi det for empati. Hva skjedde med empatien, med medfølelsen til folket i furet værbitt, vi som har lange tradisjoner for å tenne fyrlykter og varder slik at folk i nød skulle ta seg trygt til lands? Vi som alltid hadde kaffekjelen varm på plata, og plass til noen ekstra ved bordenden?
Faen i helvete, vi må ta oss sammen! Om noen av disse gutta dør i bomberegnet i Kabul eller fryser ihjel her i Paris i vinter har alle de som snudde seg vekk fra dette blod på hendene. Alle er skyldige.
Ja, jeg vet at du er sliten, at gikta gnager og at gubben ikke ser deg. Ja, jeg vet at du er opptatt med å pusse opp badet for ørtende gang, legge varmekabler på terrassen eller pusse opp den andre «hytta» i Oslo, men hallo, dette er unge liv som er blitt kasteballer i et politisk spill.
Han stakkars gutten jeg holdt rundt under ei bro her i Paris i går er en brikke i spillet for at Trine skal få seg en ministerpost og Knut Arild skal gidde å ofre fire år til på å være rystet og rasende på Sylvi Listhaug.
Spill for galleriet, ta seg sammen! Formueskatten kan vi snakke om etterpå.
Og jeg er helt enig med deg Amelia, vi har plass nok, vi har brød nok, og vi har stillhet nok. Hvorfor er dere så stille folkens? Neste gang kan det være oss.
Det nytter jo ikke Sven! Vi oppnår kun skrivekrampe og tårer. Hils guttene under broene. 😢
Takk for dine ord. Om flere hadde vært som deg hadde verden vært et bedre sted for mange. Ønsker deg og dine kommentarer velkommen da de er så nyttige – ikke minst for å minne oss alle på hvordan det virkelig er. Hilsen Brynjulf
JA for svarte helvete! Bra skrevet! Empati ja,det er blitt en mangelvare. Bevisstløs konformitet.Vi kunne virkelig trengt en liten sosial revolusjon. 🙈🙉🙊
hvorfor reiser de ikke hjem til familiene sine i Afganistan ?
av de som blur sendt med tvang, er det nesten ingen som benytter seg av gratis hotell i Kabul. Hvorfor ? Fordi alle har familie de heller vil hjem til ….
Kan vi få litt dokumentasjon på dette Nils Reither?
Het er et sitat fra TV-programmet «Uppdrag granskning» på SVT, hvor FN`s Masood Ahmadi leder av IOM
svarer:
Vad skulle du säga är den största utmaningen för de återvändande när de kommer tillbaka till Kabul eller Afghanistan?
– Jag tror att den största utmaningen handlar om de långsiktiga ekonomiska möjligheterna i landet. Jag hade nyligen intervjuer med 18 återvändande. På den sociala sidan hade de inte mycket problem. Men när det gällde ekonomin, särskilt för de återvändande familjerna, kämpade de mycket för att klara av livet och skapa sig ett liv med det lilla stöd de hade från IOM, säger Masood Ahmadi.
Så enligt dig är de ekonomiska problemen en större utmaning än säkerheten?
– Säkerhet är, ärligt talat, ett allmänt bekymmer för alla afghaner, inte bara de återvändande. Det är som det är. Det här är situationen, och människor lever här, och människor lever med det. Men generellt sett har vi haft 20 000 återvändande sedan 2002 och vi har inte haft en enda säkerhetsincident, som vi känner till åtminstone.
Var det svaret ditt?
Tror du virkelig at det er så enkelt, du sier at alle helst vil være sammen med familien sin, kansje de ikke har familie, men kun en traumatisert hverdag. Og et hotellrom i Kabul koster penger og uten det lokale NAV-kontoret blir det umulig å få til. Der nede er det kun
Al Qaida som venter på de. Nei vi mangler solidariteten vi hadde før
Dette er vondt å lese, å vite.., Jeg skammer meg utrolig på vegne av landet mitt. Hvem er det vi har blitt? Vi som var viden kjent for vår solidaritet og hjelpsomhet.. Norske verdier om felleskapstanke og nestekjærlighet er borte. Man er så maktesløs.