NÅ ER DET ALVOR

NÅ ER DET ALVOR

IMG_2268

     Jeg kjenner noen få mennesker som er redd stillhet og alvor.

     Vel, komikere uten tårer i øynene mens de ler irriterer meg også. For uten en sorgtung klangbunn blir komedie bare en tom tønne som triller vekk uten å sette spor etter seg. I går så jeg en fin komiker på tv. Hun heter Elsa og har levd en stund. «Etter karnevalet kommer livet» sa hun i en tekst skrevet av Lars Saabye Christensen, fire ord som nesten tok fra meg nattesøvnen. For er ikke det vi tror er selve livet et slags karneval der vi kler oss ut i roller vi velger selv, og like ofte blir feilcastet i roller vi ikke mestrer?

     Ja da, folk har sagt dette før. «Livet er en scene…» William Shakespeare osv. Men i dette travle livet vi lever leter vi etter «sanne øyeblikk» og «den gode samtalen», stunder der maskene faller og vi prøver å være oss selv etter beste evne. Si de ordene vi ønsker å si helt uten filter. Men vi vet, det er tryggest å ha masken på. Visiret nede og korden løftet. Angrepene kan komme når som helst.

     For dette lille livet er et karneval. «Det er det indre som teller» ynder vi å si, men det er det ytre som teller. Vi dømmes etter hvordan vi ser ut, hva vi har på oss. Vi settes i bås og legges i den rette skuffen. Ting må ligge i den rette skuffen. Det er viktig. Orden må det være i sysakene. Vi må vite hvem vi er. Hvem de andre er. Det er best slik. Feil farge, nei vet du hva..!

     Vi sneier innom alvoret, et lite sekund, så blir vi redde og ler det vekk. Vi som holder på med det vi gjør, som står på en scene, vel, er ikke det vi driver med en slags følelsesmessig kirurgi? Vi foretar en obduksjon av karakteren, syr igjen såret og sletter alle spor. Så åpner vi dette såret igjen hver kveld. Håper på at alle ser. Eller ler. Av seg selv, av oss, av vår elendighet. God humor er alltid pakket inn i et snev av tristhet. Eller vond og grell sannhet om du vil.

     Jeg vet ikke helt hva jeg skriver om nå, men jeg savner en slags tyngde i den offentlige samtalen. Manuskriptet synes meg litt vel ironisk for tiden. La det være lett, ikke støte, la oss le på soldekket. Ja da, isfjellet er sikkert det sted der fremme. Si noe gøy da, ikke ta denne triste mollstemte sangen. La oss danse. Ikke snakk så hardt til meg! Hva? Du bedriver vel ikke hersketeknikk?

     De glade stå-opp-klovnene ironiserer, ler av seg selv og av andre. Sigrid får kjæreste, Sigrid blir gravid, Sigrid har plutselig ikke noe mer å si bortsett fra at hun synes det er veldig stas å være på tv. Det gøyeste folk vet for tiden er unge og vakre windbags som sitter ved en swimmingpool på et paradisisk hotel og snakker «filosofisk» om sex. Og helt plutselig og uten forvarsel kommer Elsa Lystad på nærbesøk i stuen og ser rett på oss med et smil som renner over av alvor og sorg. Takk for det, i ironiens beske og litt bittersøte tidsalder.

     Ja, jeg liker komikere som gjør meg så redd at jeg ler. Som minner meg på meg selv og livet som tikker og går så alt for fort. Som smiler og stiller meg de vanskeligste spørsmålene. Men for all del, folk får le av hva de vil. Feel free. Men jeg skremmes av denne litt for høye skrallende latteren uten klangbunn. Du vet denne vonde latteren på andres bekostning. De som ler nedover. For du skal ha et godt hode for å være klovn. Og et stort hjerte. Det er lov å gråte.

     «Det merkelige er» sa Elsa i går «at jeg kom nærmere meg selv når jeg ble en annen, eller det er ikke merkelig i det hele tatt»

     En god komiker tar av og på masker hele tiden, og hvem han er? Det spiller ingen rolle så lenge han snakker til oss. Og det er visst et hederstegn å være et menneske av «hel ved»? Jeg vet ikke. Jeg liker mennesker som er mange og seg selv samtidig. Som plutselig vrir den lystige sangen over i noen trist, eller løfter en trist tekst opp i plutselig fryd og galskap.

     What you see is what you get? Noe så grusomt kjedelig da?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s