SKAL VI SNAKKE OM SEX?

0qnotrs

En ung vakker popstjerne kommer ut av skapet i en musikkvideo filmet i Frogner kirke, og halve landet går av skaftet. Det er naken hud og englevinger, ingen kjønnsorganger i bevegelse, vakre mennesker og vakre bilder, dog ikke stor kunst når det kommer til musikk eller bilder. Og mange føler seg krenket. For «burde ikke denne gutten heller utfordre den religionen han kommer fra, det er der jobben bør gjøres..» sies det i debatten. Det er mulig, det er mange kamper som bør tas, men er vår kirke et prakteksempel på at alle kamper er vunnet? Nei.

Vanligvis har vi ikke et særlig anstrengt forhold til naken hud.

Men det er dette med valg av location. For for mange er kirkerommet hellig, og det skal ikke besudles. Jeg forstår dette, men jeg mener også at kirken fortjener en «in the face» etter en lang historie i å krenke og diskriminere mennesker med en annen seksuell legning enn den de selv liker. Ja, jeg vet, kirken er et gammelt hus som trenger tid, ifølge de som er ihuga forkjempere for den. Men hvor lang tid skal det ta da? Kirken har ca tusen år bak seg i Norge, men har ennå ikke funnet ut av at kristendommen er tuftet på kjærlighetsbudskapet som inkluderer alle. Selv har jeg et likegyldig forhold til kirken, med det utelukker ikke at jeg ikke respekterer de som trenger kirken som et sted å høre til og utøve sin tro. Og, det finnes mange bra mennesker i kirken, jeg kjenner noen av dem.

Det som gjør meg litt urolig er en del pripne homser som mener at kirken ikke skal krenkes. Vi som er homo eller lesbiske har blitt krenket av kirken i hele vårt liv. Vi er annenklasses passasjerer i de fleste sammenhenger. Personlig synes jeg kirken bør bli voksen og ta seg selv inn i virkelighetens verden. Tiden for gradering av mennesker er for lengst over. Men tilbake til sak.

Artisten Tooji har gjort et modig stunt. Ja, noen kaller det et PR-stunt, men den unge mannen har lite å vinne, men alt å tape. Jeg ser rasieriet skumme over på nettet: «Hvordan våger han som er innvandrer å krenke vår religion, vår kirke, vår tro?» Og «ville han ha våget dette i en moské?» Så vidt jeg vet er ikke Tooji muslim, men det finnes faktisk mennsker i Norge som har stått på torget og brent sin egen hijab uten at jeg kan huske at det norske folk tok bølgen eller at man ropte hurra i kommentarfeltene.

Tooji beveger seg i en akse mellom nyutsprunget homofili (i alle fall i offentligheten), tro og det å være innvandrer. Derfor er det han har gjort en modig og ikke minst viktig handling. Han har ofret jobben (kanskje egen sikkerhet) for å ta action og komme med sitt statement. Selvfølgelig medfører dette at han får fokus og mulig berømmelse utenfor landegrensene. Madonna ertet på seg paven da hun gjorde noe lignende da hun spilte inn «Like a prayer» for mange år siden. Mange ble rasende, men viktige grenser ble flyttet. Det kommer også til å skje nå. For vår tro og religion er en «sovende» ting. Nesten ingen av oss går lenger i kirken, vi bruker den kun som vakker sceneografi under sermonielle handlinger som barnedåp, konfirmasjoner, bryllup og begravelser. Nå er det besudlet som location for dirty homosex. Går verden under? Går kirken under? Neppe, både biskop Kvarme og kirken vil overleve dette. Men vil de lære noe av det? Jeg vet ikke.

Vi hyler opp om overgrep. Vi roper og skriker om voldtekt. Men sex vil vi ikke snakke om. Hvorfor er sex en tabu fremdeles? De fleste av oss er jo resultat av et heftig nummer?

Men ungene skal beskyttes mot en ung mann som har hatt seg med en mann i full offentlighet og får derfor ikke lede et barne og ungdomsprogram på NRK. Sex i Norge skal være pedagoisk, ikke full av skjønnhet og glede.

Og en ting til. Det er faktisk de heterofile som produserer 99% av all verden homofile og lesbiske. Så calm down, der det er en sprekk i den perfekte fasaden kommer lyset inn.

Det kan kalles kjærlighet for eksempel.

18 kommentarer om “SKAL VI SNAKKE OM SEX?

 1. Tilbaketråkk: Bodø Nu » Skal vi snakke om sex?

 2. Ja hadde du turt gjøre dette i en moske – Tooji? Du falt mange hakk som menneske i mine øyne da du gjorde dette. Ikke at jeg er veldig religiøs, men man bør ha respekt for kirken og andre hellige steder. Det hadde vært like ille om du gjorde det i en synagoge eller buddhistisk tempel – men spørsmålet mitt er…….hadde du turt gjøre dette i en moske? Hvis svaret er nei – hvorfor gøre det i en kirke?

 3. sex er IKKE tabu men å være homofil har ingenting med sex i kirken å gjøre, det har forsåvidt ingenting med sex å gjøre i det hele tatt.
  Hvis budskapet var kjærlighet så har han bommet kraftig. Moren er med i musikkvidoen, hun sitter stolt på første rad og klapper i hendene mens sønnen blir knulla ved alteret?
  Jeg ser på det hele som ett stort PR stunt og det ligger nok en verdi i det for hans videre karriere på tross av at han fikk fyken fra nrk.
  Det representerer ikke kampen for full frihet, fulle rettigheter og retten til trygge og diskrimineringsfrie liv. Han tar seg friheten og retten og effekten blir den motsatte. Vil man oppnå respekt så må man også vise respekt. Mange blir nok skeptiske og spør seg selv hva dette egentlig dreier seg om.
  Jeg er stolt over å være homofil og det er veldig posetivt at han snakker åpenthjerlig om det i media. Men når du gir kirken en lang finger fordi du føler deg urettferdig behandlet så synker du ned på samme nivå og starter krig. Den krigen står ikke jeg for. Han representerer ikke meg og mine verdier. Det handler tross alt om kjærlighet?

 4. Hvorfor må dette foregå i et rom tilegnet gudsdyrkelse? Hverken moske, tempel, synagoge, kirke eller katedral får brukes til denne type handlinger. Det hører hjemme i den private sfære. Tooji kan ha sex med den han vil, men det er ingen grunn til å gjøre det på en måte som kan støte andre. Vil du ha respekt, så vis andre respekt!

   • At andre har drept legalisere ikke drap. Dessuten brukes det sjeldent ekte interiører i film, men kulisser bygd opp i et studio. Tooji har ført kirken bak lyset, og opptrådt støtende i forhold til de som sogner til den aktuelle kirken. Hans seksuelle legning er uinteressant for de fleste. Han må lære seg å respektere andre.

 5. Hva bør kirken gjøre? Respektere avtalebrudd? Respektere at homofile bruker kirken til handlinger som på ingen måte hører hjemme der? At denne «kunstneren» Tooji får demonstrere sin seksuelle legning? Om han er homo, hetero, biseksuell, trans eller har andre preferanser vedkommer ingen andre enn han selv. Han har ingen grunn til å besudle kirken på denne måten, og det har ingen andre heller. Ditt forsvar av hans handlinger virker stadig mer vage og unnvikende.

  • Kirken har tråkka på homofile og lesbiske i flere hundre år. De bør legge seg flat, si unnskyld, og ta seg selv inn i samtiden. Kirken preker et kjærlighetsbudskap, men lever ikke etter det. Det er hva jeg mener kirken bør gjøre.

 6. Hvor lenge har kirken for nekte homofile i kirken Kansje gjorde Tooij en protest og en provosjon i mot den måten homofile blir behandlet på i kirken Vi kan kansje diskutere dette opp og ned i mente Men tror aldrig vi kan bli enige her i denne saken her Men det som jeg mener er både feil og urettferdig Å holde en del gruppe uten for kirken Som ikke høre hjemme noen plasser Kirken behøver ikke stille seg til doms i mot noen Som aller fleste vett har ikke kirken vært den beste i mot folke grupper Forresten så lever vi 2015 Kansje kirken burde ble mer åpen etter hvert Kansje de hadde ganget kirken litt også Hvem vett

 7. Noe av problemet er at mange behandler en provokasjon som et saklig innslag. Det Tooji gjør er en provokasjon, man kan like det eller mislike det. Så sant han ikke har opptrådt ulovlig blir det opp til tilskuerens smak og følelser å bedømme.

  • Og det er vel nettopp bedømming mange har gjort ved å ytre seg mot denne provokasjonen. Tooji har brutt en avtale med kirken og forulempet mange uskyldige brukere av den. Men hvis man provoserer må man også tåle at det reageres og kritiseres. Forhåpentligvis tar han dette innover seg og er mer varsom med å tråkke på andres hellige rom ved en senere anledning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s